Caravana tradițiilor de iarnă în Comuna Șofronea !!

Când spunem tradiție, spunem de fapt averea lăsată de strămoșii noștri, cuprinzând costume populare și obiceiuri. Obiceiurile cuprind semnificaţii profunde asupra omului şi relaţiilor lui cu natura, cu lumea înconjurătoare. Astfel, obiceiurile prezintă viaţa socială şi diversele aspecte ale rânduielii ei.

În cultura populară tradiţională, obiceiurile formează un capitol important, fiindcă întreaga viaţă a omului, munca lui din timpul anului şi diferitele lui ocupaţii, relaţiile cu semenii şi cu întruchipările mitologice erau întreţesute cu obiceiuri. În folclorul nostru, unele obiceiuri au păstrat până astăzi forme ample de desfăşurare, în care vechile rituri se îmbină cu acte ceremoniale, cu manifestări spectaculoase.

O astfel de manifestare  s-a petrecut pe data de 10 decembrie 2017 Caravana Tradițiilor de Iarnă, chiar în postul Craciunului, în localitatea noastră, manifestare care a fost apreciată de o mulțime de oameni, ne dăm seama datorită participării acestora la eveniment.

“Da! Caravana tradițiilor de iarnă a ajuns și la Șofronea. Un eveniment frumos, care a demonstrat prin sala arhiplină că Șofronenii au nevoie de evenimente culturale. Mulțumim Consiliului Județean Arad si Centrului Cultural Județean Arad! Iar eu vă asigur că în Șofronea o să continuăm cu proiecte ce au în prim plan evenimente culturale!”

Citat de pe o rețea de socializare , promisiune făcută de Nemedi Raimond .

Inclusiv localnicii spun că în ultimul timp nu prea au existat astfel de evenimente culturale la noi în localitate, dar sperăm că acest eveniment v-a da startul altor manifestări în domeniul cultural.

       “Evenimente de genul ăsta , nu pot să aducă decât o stare de bine ,mai ales atunci când sunt organizate în preajma sărbătorilor de iarnă. Chiar dacă comuna noastră a devenit tot mai săracă în activități culturale ,tradiții ,etc,avem certitudinea că ne vom reinventa. Felicitari Raimond ,că te dedici cu sufletul în ceea ce faci!Mulțumim Consiliului Judetean Arad.”

Comentariul unui locuitor din Șofronea

Orice manifestare artistică este de efect pentru locatari, dar această Caravană a Tradițiilor este specială datorită faptului că are în programul său, colinde care ne amintesc de tradiții și mai ales de nașterea Domnului.

Mulțumim organizatorilor și celor care au fost pe scenă și au transmis mesajele lor frumoase prin interpretare, dar mai ales spectatorilor care au umplut sala căminului cultural!

 

Caba Rafaela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *