Castelul Purgly de la Șofronea

Într-o frumoasă duminică din iulie 1901, clopotele bisericii reformate din Arad anunțau celebrarea căsătoriei fiicei mai mici a baronului Ianoș Purgly de Șofronea cu tânărul ofițer Horty Mikloș. În fața bisericii mulțime de invitați din lumea bună a orașului, venită cu calești împodobite de sărbătoare: baroni, grofi, oameni politici, mari proprietari, ziariști, toți cei doritori să participe la un eveniment modern de excepție. Mireasa era foarte bine cunoscută în zonă, numeroși curtezani sperând la mâna frumoasei domnișoare, care, pe deasupra provenea și dintr-o bogată familie nobiliară, proprietară a moșiei și castelului de la Șofronea, localitate aflată la doar șapte kilometri de Arad.

Castelul Ianoș Purgly - Șofronea, cu semnătura olografă a baronului la 21 V 1915

Chipeșul ofițer Horty, era un nume puțin cunoscut la acea vreme, dar avea să devină celebru, intrând în istorie sub numele de ” Amiralul fără flotă „. El s-a remarcat ca ofițer de marină fiind, pe rând, căpitan de navă de război și apoi comandant al flotei austro-ungare din Adriatica, în timpul primului război mondial. La sfârșitul conflagrației a trebuit să predea flota în mâinile aliaților, dar cariera lui abia atunci avea să înceapă, fiind cel care preia, în 1920, conducerea Ungariei în calitate de regent, până în octombrie 1944, când este arestat, refugiindu-se, după eliberarea din arestul obligatoriu, din Germania în Portugalia, unde își va afla sfârșitul. Ianoș Purgly, tatăl miresei, era relativ nou venit în societatea avută a comitatului Arad, el cumpărând, la sfârșitul secolului al XIX-lea, un domeniu de 460 hectare teren(922 iugăre cadastrale), pe care îl cultivă cu viță de vie, cereale, plante tehnice, iar pentru a avea mână de lucru a adus 42 de familii de slovaci din Nădlac, cărora le-a dăruit locuri de casă pentru a-i fixa pe noua locație, ocupându-se în mod nemijlocit de proprietate, făcând din ea o fermă model, statut care se va menține și după unirea cu România, până la reforma agrară din 1945. 

Prosperitatea de care se bucură îi permite să facă investiții și în reședința-castel, pe care o ridică la un nivel de frumusețe și eleganță invidiat de către ceilalți mari nobili din zonă. Baronul, care și-a luat ca ginere pe viitorul amiral, avea și o reședință demnă de un mare proprietar. 

Castelul Purgly a fost construit în două etape, primele clădiri au fost ridicate până în 1850, iar apoi, în 1889, a fost finalizată a doua etapă, castelul căpătând forma actuală. Castelul, anexele și parcul ocupă o suprafață de aproximativ 5 hectare. Corpul central este construit în stil eclectic,inspirat după modelul castelul Huniazilor din Hunedoara. Planul cuprinde multe decroșuri, fațadele sunt bogat ornamentate, iar, în interior, tavanul sălii de recepție este sculptat cu lemn de teck. La fel de artistic lucrate sunt și cele două scări inferioare care duc la etaj, iar vitraliile din holul principal întregesc aerul de eleganță. Castelul a fost dotat de la începuturile sale cu un bazin cu apă, de 10 mii de litri, a existat și o capelă în apropiere, iar parcul înconjurător era bine întreținut, copaci de soi, flori exotice, alei bine întreținute întregeau inventarul de frumusețe al locului.

După instalarea regimului comunist castelul a devenit reședința unui IAS, iar din 1968 a CAP-ului local,ai cărui angajați se mutau dintr-o încăpere în alta pe măsură ce acestea se degradau.

 

Șofronea - pregătirea și plecarea la o partidă de vânătoare a baronilor 
Cernovici și Purgly din fața castelului. 1904

Urmașul lui Ianoș Purgly și moștenitorul principal al averii a fost Laszlo Purgly, care s-a căsătorit cu Margit, o tânără bogată din zona Căpâlnașului, căsătorie care s-a sfârșit tragic prin sinuciderea baronesei, în ziua de 4 septembrie a anului 1922. Aceasta nu a mai putut suporta infidelitățile soțului, punându-și capăt zilelor. După moartea soției, baronul s-a căsătorit cu sora acesteia, supraviețuindu-i și ei, prinzând și primii ani ai comunismului, văzând astfel ruina și dispariția proprietății, prin confiscarea ei de către noul regim. A fost arestat și internat o perioadă la Târgu Jiu, apoi a fost închis în pivnița casei unde se afla sediul parohiei bisericii luterane din Arad, cunoscută sub numele de „Biserica Roșie”, datorită culorii cărămizii și care a fost ridicată cu ajutorul familiei Purgly!

Aici trece în eternitate, murind prin inaniție, baronul care a deținut cândva o fermă agricolă model, care a folosit cele mai moderne tehnologii ale vremii, a cultivat cereale din cele mai bune semințe și a crescut animale din rase de mare productivitate. Cetățenii din Șofronea care l-au apreciat foarte mult, pe care și el i-a ajutat, au încercat să-i aducă pachete cu mâncare la locul detenției, dar au fost împiedicați de autorități să-și împlinească datoria fată de binefăcătorul lor. A fost înmormântat alături de cea de-a doua soție în cimitirul Eternitatea din Arad. În urma baronului a rămas castelul, care încântă prin fumusețea lui, iar parcul și apele termale alină suferința celor care le caută.

Actualul proprietar este Daniel Negrea, care a fost nevoit să pornească ample lucrări de refacere, pentru a aduce castelul în starea actuală de funcționalitate ca centru internațional de conferințe. În zona castelului încă mai există arborii seculari, bazinele de apă termală, mormântul baronesei Margit, locul șarpelui, locul câinelui..

„Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am luat castelul în proprietate a fost să găsesc mormântul baronesei Margit, să-i protejez osemintele și să pun la vedere pietrele funerare, făcând din locul acela unul de reculelgere. Parcul l-am curățat, am plantat noi arbori și mai ales am forat până la peste 900 metri adâncime, aducând la suprafață, în două bazine, apa termală care astăzi stă la îndemâna turiștilor pentru diverse afecțiuni „, relatează domnul Daniel Negrea.

Autor: Luțai Alexandru-Valentin

Sursă foto&text: Cetăți, castele, castelani din comitatul Aradului, de Puiu Emilian Valea și Ioan Valeriu Tuleu.

*Notă: Acest articol a fost publicat în sursa mai sus menționată, s-a transcris în format electronic și adaptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *