UPDATE: În atenția proprietarilor de terenuri agricole neintabulate. Inverviu telefonic și cu domnul primar.

Dragi cetățeni ai comunei Șofronea, dorim să vă informăm despre cum pot autoritățile locale să provoace stres în familiile unor cetățeni din comuna Șofronea, prin tot felul de acțiuni care au scopul final de a muta peste noapte un moștenitor, din locul unde ești la a 3-a generație proprietar,în altă parte, pentru ași crea o portiță de a scrie un titlu de proprietate pe nume „mătușa Tamara”.

Zecile de măsurători topometrice comandate de Primăria com. Șofronea,  au ca scop băgarea proprietarilor în ceață, ca la final să fie convinși că terenul lor nu mai există și să accepte ofertele propuse de secretar și de dnl. primar,

Într-o zi am fost contacți de către familia Kerekeș Ștefan(cunoscut ca Piști Kerekeș) și șoția lui Mariana, domiciliați la numărul 537 în loc. Șofronea, jud. Arad, în legătură cu intenția domnului primar și a doamnei secretare de a muta proprietatea, de pe locul unde au titlul de moștenire de trei generații, într-o altă locație.

Mai jos aveți interviul întreg cu dna. Mariana:

În 2017 am fost înștiințată de primăria comunei Șofronea, printr-un document oficial cu nr 4408/6.11.2017 (vezi poză în galerie), că încă din 2007, cu 10 ani în urmă, nu mai există 0,94ha din totalul de 1,94ha. Nu ni s-a dat nicio explicație cum s-a ajuns la această situație, doar ni s-a spus dintr-o dată că v-om fi mutați cu 1ha în localitatea Sînpaul(vezi schița din galerie),lângă groapa de gunoi, de la cimitirul din Sînpaul către Fabrica de Cînepă. Bineînțeles că noi nu am fost de acord iar toată această poveste ne-a creeat un disconfort și un stres enorm, soțul meu fiind grav bolnav(nevăzător) simținduse tot mai rău din cauza stresului. Nu înțelegem cum se poate ajunge la asemenea situații, noi cu acte în mână să rămânem fără teren.

Anul trecut(2018) am fost chemați de domnul primar, Băbău Ioan , și de doamna secretară, Costea Mihaela, să clarificăm dispariția terenului. La invitația primită am solicitat prezența consilierului Bârsăuan Eremia Florin, care îmi lucrează terenul în arendă, din cauza prezenței dnl. Bârsăuan domnul primar a fost foarte iritat, întrebândul că ce caută dânsul în discuția legată de acest teren. La care i-am spus domnului primar că trebuie să fie aici pentru că este persoana care îmi lucrează pământul și să știe unde să îmi lucreze pământul.

Ni s-a propus de domnul primar diferența de pământ dispărută să ne-o ofere la groapa de gunoi din Sînpaul. Nu ni s-a prezentat nici un document oficial că terenul nostru nu ar exista, iar noi am hotărât să nu renunțăm la proprietatea noastră doar prin vorbe.

Cu o săptămână în urmă, am fost chemată din nou la primărie de doamna Costea și domnul Băbău, să clarificăm din nou situația pământului, deoarece nu se poate face intabularea.

La această întâlnire au fost chemați toți prorietarii moștenitori de pe titlul de proprietate, la care am solicitat din nou să participe și dnl Bârsăuan.

Prima discuție care a avut loc a fost despre faptul că nu mai există teren deloc, în poziția respectivă de 1,94ha. Nu mai este teren deloc a spus doamna secretar și domnul primar și ne-au oferit teren în parcela 71. După care mi-a cerut să semnez un proces verbal cum că sunt de acord să mute terenul și mi-a cerut să predau titlul de proprietate, pentru că trebuie modificat. Eu nu am vrut sub nici o formă, nu am semnat nici un act, am cerut să fiu lăsată să merg până acasă să vorbesc cu soțul.

La cele auzite domnul Bârsăuan le-a cerut în prima fază acte doveditoare, măsurători topometrice sau alte dovezi cum că acel teren nu mai există în parcela respectivă, iar pe urmă raportul comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din com. Șofronea reprezentată legal prin primar Băbău Ioan, președintele comisiei.În cele din urmă ei nu aveau nici un act doveditor și bineînțeles nici un raport de la comisia condusă de domnul președinte-primar Băbău.

În aceași zi, domnul Bârsăuan a adus acte doveditoare din care a rezultat că de fapt o parte din teren adică 1,20ha exista din totdeauna în aceași parcelă.Deci spusele primarului și a secretarei față de toți proprietarii terenului sau dovedit minciuni.

A doua zi secretara comunei Șofronea l-a chemat pe Bârsăuan Florin și i-a comunicat că va fi pus în posesie cu toată suprafața terenului de pe titlul de proprietate. După care mi-a adus la cunoștință cum că a apărut peste noapte to pământul.

După toate cele întâmplate am sunat-o pe doamna secretar, Costea Mihaela, și am întrebat-o cum a apărut pământul, atunci doamna a început să îmi râdă flegmatic că nu poate să îmi ofere explicații. Atunci eu i-am rugat de sănătate să aibă același stres ce l-am avut eu în ultimi ani și pierderile financiare de la APIA, la care doamna Costea mi-a închis telefonul.

Să nu mai spun că am plătit impozitul pe toată suprafața(1,94ha), chiar dacă nu am avut pământul în realitate, de asemenea la APIA am pierdut o parte din suvenție , primind doar pe 1ha.”, declară doamna Mariana pentru Sofronea Online.

 

Un mesaj de la dna. Mariana către toți cetățenii comunei Șofronea:

Cei care sunteți în situația mea, cereți documente oficiale, nu vă încredeți în vorbele mincinoase a primarului și a secretarei

Rămâne de cercetat și revenim cu noutăți și de la autoritățiile locale.

UPDATE 11.02.2019

Am luat legătura telefonic cu domnul primar, care susține că din cauza unui drum care tot a fost mutat și topografii care tot au măsurat, au apărut aceste probleme. Mai jos aveți răspunsuri la câteva întrebări legate de această situație.

Î: „Din ce motive credeți că inițial nu a existat, iar după anumite cercetări a reapărut conform titlului de proprietate?

Domnul primar: „În urma, măsurătorilor care au fost făcute de topometriști, a fost probleme cu pământul, dar prima sesizare că pământul nu există a fost făcută de către APIA lor, la familia Kerekeș, iar ca să rămână în acel loc pământul a fost scoasă o persoană cu titlul, din parcela 64 și mutat în 71,ca să poată rămână familia acolo.

Î: „Domnul Kerekeș Ștefan, ne-a mai spus că ați insistat să lase titlul de proprietate la dvs. Cu ce scop?

Domnul primar: „Eu nu am ce să fac cu titlul lui, eu nici nu rețin acte, eu nici un act nu am reținut. Eu nu i-am cerut niciodată titlul lui, nici măcar să îl văd, pentru că nu am ce să fac cu el.

Î: „Dacă prima dată spuneți că de la APIA s-a anunțat dispariția primului hectar, anul trecut cum a dispărut și restul de 0,94ha?”

Domnul primar:”Nu a dispărut! În urma măsurătorilor, domnule, eu nu am cum să ăsta, deci numa ce se măsoară, și acuma ca să intre ea în întreaga suprafața, că e problemă de vreo 2 ani cu mutatu cu ăsta, s-a scos persoana respectivă.

Î: „Credeți că mai sunt și alții care ar fi în asemenea situații să le spunem și lor?

Domnul primar: „Nu mai sunt, pentru că nu au fost probleme în Șofronea. S-a mirat  și topometristul acesta, care a făcut acum toate măsurătorile, sunt mai multe probleme în altă parte.

Î: „De ce doar în urma informațiilor din altă parte s-a rezolvat? Până atunci se insista că nu există pământ”

Domnul primar: „Nu informațiile din altă parte, informațiile de la topometrist, acum s-au făcut măsurătorile. Situația acolo ține de topometriști, problema este cu un drum, care când  a fost mutat, când a fost răsmutat și s-au făcut măsurători. Problema de acolo provine, de la drumul respectiv.

Se pare că vina este aruncată asupra topometriștilor, oare așa să fie?! Dacă pe titlul de proprietate spune că ai pământ acolo, ACOLO trebuie să îl primești! Cum să se mute o altă persoană, cu tot cu titlul de proprietate în mână, în altă parte dacă pe titlul de proprietate spune că are loc în acea parcelă ? Cine este în plus în această ecuație? O fi o altă persoană ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *